Choose your color scheme:
The Vette Barn  
 
Go Back   The Vette Barn > Off Topic/Babes/Other > Off Topic

Off Topic Off Topic - General non-Corvette related discussion.

User Tag List

Reply
 
Share Thread Tools
Old 09-27-2020, 8:01pm   #1
aerovette
Chief Electrician
Barn Stall Owner #7734

Bantayan Kids '15
Points: 53,511, Level: 100
Activity: 98.5%
 
aerovette's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: The Socialist States of America
Posts: 24,117
Thanks: 8,825
Thanked 15,295 Times in 6,337 Posts
Gameroom Barn Bucks: $104766
Default IAC on 2002 Rodeo $#%^#@ !!!

I'll start with cliffs...

Testing the IAC for movement and it came apart. Can't find the pintle.

Does a new one need adjustment or will it plug and play?

My parent's just got ripped off for about $1600.00 from a mechanic that ultimately said "I did all I can, I can't fix it".

So I started poking around at the things they didn't check. I pulled the IAC and turned the key to check for movement. On the last try, it spin the spring loaded pintle out and it flew somewhere. I ordered a new IAC and can't tell whether it self adjusts or if I need to do something with it. I can't compare the pintle extended and retracted distance, because the pintle is gone.

I "think" it will adjust itself, via the computer but I have no idea.

This Rodeo is low mileage, driven by a family friend's mother. Well maintained, but in the last three weeks it has been shitting all over itself. They took it to Christian brothers who had it for two weeks and threw parts at it and ultimately gave up.

Here are the symptoms
1. Erratic idle rises and falls between 900 and 1100 RPMs
2. P0351 code (bad coil)
3. THREE coils were tried out and the same code still appears
4. Horrible shudder and tire barking slam in to gear at take off. (may be unrelated)
aerovette is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 1:30am   #2
mrvette
Latin American Goat Roper
Barn Stall Owner #101
Bantayan Kids '13
Points: 88,758, Level: 100
Activity: 28.4%
 
mrvette's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Orange Park Florida
Posts: 50,796
Thanks: 25,601
Thanked 7,932 Times in 4,321 Posts
Gameroom Barn Bucks: $1137791
Default

I was having operational issues with my injected '72 vette, and I found the fuel pressure was too low....running 30 psi instead of the needed 43.5 jacked it up and it runs fine.....
mrvette is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to mrvette For This Useful Post:
Old 09-28-2020, 5:42am   #3
Rodnok1
A Real Barner
Points: 7,513, Level: 60
Activity: 90.2%
 
Rodnok1's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: North Carolina
Posts: 3,128
Thanks: 609
Thanked 4,559 Times in 1,665 Posts
Gameroom Barn Bucks: $313187
Default

Alot of newer car issues are grounding problems, I'd start with main battery connections and clean the main ground to start with then find the ground for IAC and clean/check it. Since showing bad coil I'd check the wiring to them and the ground for ICM.
At least on my car one bad ground will back feed and cause issues elsewhere that are unrelated.
I will assume the TB has been cleaned throughly.
Rodnok1 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Rodnok1 For This Useful Post:
Old 09-28-2020, 6:36am   #4
JetMechZ16
A Real Barner
Points: 29,667, Level: 100
Activity: 33.3%
 
JetMechZ16's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: SouthEast Tn.
Posts: 4,859
Thanks: 1,433
Thanked 5,058 Times in 2,055 Posts
Gameroom Barn Bucks: $855921
Default

Quote:
Originally Posted by Rodnok1 View Post
Alot of newer car issues are grounding problems, I'd start with main battery connections and clean the main ground to start with then find the ground for IAC and clean/check it. Since showing bad coil I'd check the wiring to them and the ground for ICM.
At least on my car one bad ground will back feed and cause issues elsewhere that are unrelated.
I will assume the TB has been cleaned throughly.
My Z06 died on me on a twisty mountain road. No start but a fire and die once in a while. After getting it home and checking fuel pressure I had 12 psi, should be 58. Everyone said change the fuel pump, which is a huge pain in a later model C5. I finally found the fuel pump ground and it was loose tightened it up and everything worked great. Saved me maybe $900.00 which is what they wanted to change it. Bad grounds can cause all sorts of strange issues.
JetMechZ16 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to JetMechZ16 For This Useful Post:
Reply

The Vette Barn > Off Topic/Babes/Other > Off Topic


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 3:07am.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 2009 - 2020 The Vette Barn


Support the Barn:
 
Download the Mobile App;
 
Follow us on Facebook:

Become a Stall Owner

 

Apple iOS App        Google Android App

 

Visit our Facebook page